Newsletter

Ζωντανή ηχογράφηση

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ » Ζωντανή ηχογράφηση

  • Ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία
    Ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία
  • Ζωντανή ηχογράφηση
    Ζωντανή ηχογράφηση

Ζωντανή ηχογράφηση από τη συναυλία στο θέατρο: ¨ΠΑΛΛΑΣ¨ 

Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Ποίηση: agostinho neto – Patrice Lumumba – Leopold Sedar Senghor - Keorapetse Kgositsile -
Patrick Mogopodi Mmusi - Zindziswa Nobutho Mantela – Δημήτρης Ιατρόπουλος

Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς


Επιμέλεια παραγωγής: ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η ηχογράφηση έγινε από τι κινητό Studio του MASTER SOUND
Επεξεργασία Remix: ΓΑΒΡΙΛΗΣ  ΠΑΝΤΖΗΣ
Βοηθοί ηχολήπτου: ΝΙΚΟΣ ΒΑΛΑΚΙΤΖΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΓΚΟΣ
Transfer : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (GPI)
Επιμέλεια εξωφύλλου: ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΡΑΣΧΗΣ
Φωτογραφία εξωφύλλου: ERNEST COLE (PASS IAW OFFENDERS
 Φωτογραφίες: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

           Το έργο είναι αφιερωμένο στον Αγώνα του Νοτιοαφρικάνικου Λαού

Ευχαριστούμε:
        Tον Khulu Mbatha εκπρόσωπο του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσσου στην Ελλάδα για την αποτελεσματική του βοήθεια στην ανεύρεση των ποιημάτων και τις πληροφορίες γύρω απ’ την συνολική ατμόσφαιρα του έργου. 
        Τον Πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλο και το Δ.Σ. του Πανεπιστημίου της Αθήνας που πρόσφεραν ευγενικά την αίθουσα της Πρυτανείας για την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του ¨ΑΦΡΙΚΗ ΤΩΡΑ¨.
        Τον Σταμάτη Καλλίναο, την Αγγελική Κονοβέση και τη Τζούντη Γιαννακοπούλου για την βοήθειά της στις μεταφράσεις ποιημάτων και κειμένων απ’ τα ελληνικά στα αγγλικά και τανάπαλιν. 
       Τους φορείς και τις οργανώσεις, Ο.Η.Ε. (Γραφείο Αθήνας)- Ε.Ε.Δ.Κ. – Ε.Ε.Δ.Δ.Α. –
Κ.Ε.Σ.Ο.Ε. – Ε.Κ.Α – Α.Κ.Ε. – Ε.Ε.Δ.Υ.Ε. – Κ.Ε.Α.Δ.Ε.Α. 
       Και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ στο θαυμάσιο αθηναϊκό κοινό που, την βραδιά της συναυλίας του «ΠΑΛΛΑΣ» στις 6, Μαΐου 1989, με την ενθουσιώδη συμμετοχή του, μας οδήγησε σε στιγμές δημιουργικής έκρηξης που, σπάνια έχουμε συναντήσει, στη μέχρι τώρα καλλιτεχνική ζωή μας.

Γ. Κατσαρός - Δ. Ιατρόπουλος – Λ. Χαλκιάς   

         Σε μια εποχή που η Ανθρωπότητα διακυβεύει την ύπαρξή της, ανάμεσα σ’ ένα ύποπτο παρόν κι ένα ουδέτερο μέλλον, εμείς οι καλλιτέχνες, δεν έχουμε άλλο δρόμο, απ’ το να υπερασπιστούμε τις σημαίες του Ανθρώπου: το δικαίωμα του να βλέπει τον ήλιο, να ελευθερώνεται απ’ τη μοίρα του, να συμμετέχει και να ανταμείβεται στα αγαθά που ο ίδιος παράγει.
        Σ’ αυτό το πλατύ πανανθρώπινο μέτωπο, ο αγώνας κατά του Απαρτχάιντ, δεν είναι μόνο χρέος και καθήκον όλων μας, αλλά κάτι περισσότερο: Σινιάλο υπαρξιακής κατάθεσης μέσα στην κοινωνία, δίπλα στη φύση και κοντά στους Θεούς των Ανθρώπων.
       Την ελευθερία και τις πρωτοθυγατέρες της : Την αρετή και την τόλμη. 
       Σ’ αυτό το δίσκο λοιπόν εμείς, τολμάμε για λογαριασμό των ενάρετων που συμπαρατάσσονται στον αγώνα για την ελευθερία των Νοτιοαφρικανών συνανθρώπων μας. 
       Τολμάμε με τα ταπεινά μας όπλα: ένα πεντάγραμμο, ένα χαρτί κι ένα μολύβι, μια φωνή.

Σας ευχαριστούμε για την ακρόαση
Γιώργος Κατσαρός – Δημήτρης Ιατρόπουλος – Λάκης Χαλκιάς

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Μάρκος Αλεξίου (πιάνο), Χρήστος Ζερμπίνος (πλήκτρα), Χρήστος Χαλκιάς (πλήκτρα), Μπάμπης Λασκαρίδης (κιθάρα), Γιώργος Γιατσίδης (κιθάρα), Παναγιώτης Γιωργοτάς (μπάσο), Λευτέρης Τζήμας (ντράμς), Τάσος Λιβέρης (κρουστά), Σπύρος Λυβιεράτος (κρουστά),
Σαξόφωνο παίζει ο Γιώργος Κατσαρός

 

                ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: 
                                                        ¨ΑΦΡΙΚΗ ΤΩΡΑ¨

PATRICE LUMUMBA:
Γεννήθηκε στο Κογκό το 1925. 
Μετά την ανεξαρτησία του Κογκό εκλέχτηκε πρώτος Πρωθυπουργός στις 30/6/1960,
Δυστυχώς δολοφονήθηκε στις 17/1/1961 και ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τους δολοφόνους του στις 13/2/1961.
Αν και κυβέρνησε πάρα πολύ λίγο, η ικανότητά του να υπηρετήσει και να γνωρίζει τις ανάγκες του λαού του, τον έκαναν ένα μεγάλο πολιτικό που έβαλε τα θεμέλια για την Οργάνωση της Αφρικανικής Ενότητας.

AGOSTINHO NETO : 
Γεννήθηκε το 1922. Ήταν γιατρός, ποιητής και πολιτικός . Σαν πρόεδρος της Λαϊκής Κίνησης για την ελευθερία της Αγκόλα, έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της όταν κήρυξαν την ανεξαρτησία στις 11/11/1976 μέχρι το θάνατό του στις 10/9/1979.
Τα ποιήματά του είναι φωνές αυτών που υποφέρουν από τον αποικιοκρατισμό, οι φωνές αυτών που έχουν δαρθεί. Τραγούδια για την Πατρίδα γεμάτα ρυθμό και δύναμη για το μέλλον.

LEOPOLD SEDAR SENGHOR:
Γεννήθηκε στη Σενεγάλη το 1906. Υπήρξε ποιητής, συγγραφέας, κριτικός, ιστορικός της λογοτεχνίας και πολιτικός. 
Σαν αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος της Σενεγάλης, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος όταν κηρύχτηκε η ανεξαρτησία στις 4, Απριλίου 1960. Άρχισε να γράφει ποιήματα στα νιάτα του. 
Το 1928 πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει Ελληνικά- Λατινικά και αργότερα έγινε δάσκαλος. 
Η πρώτη του ποιητική συλλογή εκδόθηκε το 1945 με τίτλο: ¨Τραγούδια των σκιών¨.

KEORAPETSE KGOSITSILE:
Μέχρι το 1961 ήταν εξορία. Γεννήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου του 1938 στο Γιοχάνεσμπουργκ της νότιας Αφρικής. Σπούδασε φιλολογία στην Αμερική. Ήταν καθηγητής σε πολλά Πανεπιστήμια στην Αμερική από το 1970 έως το 1975 δίδαξε σε μερικές Αφρικανικές χώρες μεταξύ αυτών στο Πανεπιστήμιο του DAR-ES SALAAM ΚΑΙ Ναϊρόμπι(Τανζανία και Κένυα). 
Ήταν μέλος του Αφρικανικού Κογκρέσου.

PATRICK MOGOPODI MMUSI Είναι  μαθητής από το SOLOMON MAHLANGU FREEDOM COLLEGE. Ένα σχολείο που χτίστηκε από το εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο στην Τανζανία για να μορφώσει τους εκατοντάδες νέους της νότιας Αφρικής που έφευγαν αναγκαστικά από την χώρα τους για να μορφωθούν.

DENNIS BRUTUS:
Ήταν ποιητής και καθηγητής Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε το 1924 στη Ροδεσία (σήμερα Ζιμπάμπουε) από Νοτιοαφρικανούς γονείς. Γύρισε στη Νότια Αφρική και πήγε στο Fort Hare University College και μετά στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand.
Δίδαξε στα σχολεία της Νότιας Αφρικής για 14 χρόνια.
Του απαγορεύτηκε να διδάσκει μετά τη συμμετοχή του στην οργάνωση μιας απεργίας το 1961.  Το 1963 συνελήφθει αλλά δραπέτευσε. Ξανασυνελήφθει όπου έκανε άλλη μια προσπάθεια να δραπετεύσει, αλλά πυροβολήθηκε στην πλάτη και καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα 18 μήνες. Μετά απ’ αυτό έμεινε ένα χρόνο υπό περιορισμό στο σπίτι. Το 1966 έφυγε από τη Νότια Αφρική για το Λονδίνο και μετά στην Αμερική όπου βοήθησε τα Ηνωμένα Έθνη εναντίον του Απαρτχάιντ. Ανάμεσα στα κατορθώματά του ‘ήταν και ο αποκλεισμός της Νότιας Αφρικής από τους Ολυμπιακούς αγώνες
Είναι πρόεδρος της διεθνούς εκστρατείας εναντίον του ρατσισμού στα σπορ και έχει γράψει πολλές ποιητικές συλλογές. 

 


ZINDZISWA NOBUTHO MANTELA:

         Δεύτερη κόρη της Γουίννυ και του Νέλσον Μαντέλα, γεννήθηκε στις 23 /12/του 1960. Δεν γνώρισε οικογενειακή ζωή, 8 μήνες μετά τη γέννηση της, ο πατέρας της ο Νέλσον Μαντέλα, ο αρχηγός της κίνησης για ανεξαρτησία και το Παγκόσμιο Συμβούλιο κατά του Απαρτχάιντ αναγκάσθηκε να γίνει παράνομος. Το 1962, στάλθηκε στα νησιά Robben φυλακή και έμεινε φυλακισμένος μέχρι σήμερα.
        Δυο χρόνια μετά τη γέννηση της, στη μητέρα της Γουίννυ απαγορεύτηκε οποιαδήποτε πολιτική η κοινωνική δραστηριότητα. Από τότε έχει επανειλημμένα συλληφθεί και φυλακιστεί. 
        Για την Zindiziswa ήταν απ’ την αρχή πολύ δύσκολα και επικίνδυνα παιδικά χρόνια, αυτήν και την αδελφή της πολλές φορές τις φρόντιζαν συγγενείς και φίλοι. 
       Άλλαξαν σχολεία πολλές φορές και το καλύτερο μέρος γι’ αυτήν και την αδελφή της ήταν να πάνε σχολείο εκτός νότιας Αφρικής στην Zwaziland όπου άρχισε να γράφει τα ποιήματά της σαν μαθήτρια. 
      Εκεί βραβεύτηκε και για τα ποιήματά της.  


Σοβέτο (SOWETO) 
      Στις 16 Ιουνίου του 1976, στο Σοβέτο, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας φοιτητών και μαθητών κατά της απόφασης του ρατσιστικού καθεστώτος της Νοτίου Αφρικής, να επιβάλει στα σχολεία των Μαύρων την εκμάθησης των λευκών ρατσιστών (Afrikaans Language), η αστυνομία και ο στρατός της Ν. Αφρικής άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, σκοτώνοντας εκατοντάδες. 
      Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 500. Μεταξύ των τραυματιών, που ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 2.000, περιλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά. 
      Εκατοντάδες συνελήφθησαν, κυρίως μαθητές, ενώ χιλιάδες υποχρεώθηκαν να εξορισθούν.


Σαρπερβήλ (SHARPEVILLE): 
Η Σαρπεβήλ είναι μια μεγάλη πόλη της Ν. Αφρικής, ουσιαστικά γκέτο μαύρων.  Ο μαύρος πληθυσμός της Ν. Αφρικής διαδηλώνοντας ειρηνικά το 1960, κατά του απάνθρωπου νόμου της λευκής ρατσιστικής μειοψηφίας να κατέχουν το περιβόητο PASS (άδεια κυκλοφορίας) κυριολεκτικά θερίστηκαν από την αστυνομία της Δ/της ΝΑ. κατά τη διαρκείας της διαδηλώσεις.
Τα Ηνωμένα Έθνη τιμώντας την μνήμη των σφαγιασθέντων άοπλων Αφρικανών ανακήρυξαν την 21η Μαρτίου Ημέρα Παγκόσμιου Εορτασμού για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.