Newsletter

Απόστολος Καλδάρας

ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

1922 - 1990
Rating:5.00, Votes:6
  • Απόστολος Καλδάρας
    Απόστολος Καλδάρας

Ο Απόστολος Καλδάρας (ή Καρδάρας, που φερόταν ως πραγματικό επίθετο) (7 Απριλίου 1922 - 8 Απριλίου 1990) εξελίχθηκε σε έναν από τους αξιολογότερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας στις 7 Απριλίου 1922. Τέλειωσε το Γυμνάσιο και ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά με το μπουζούκι. Στη διάρκεια όμως της Κατοχής ασχολήθηκε επαγγελματικά με αυτό το μουσικό όργανο και βεβαίως με τη μουσική που αυτό εκπροσωπούσε. Αμέσως μετά την κατοχή ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις, το 1946. Το τραγούδι το οποίο και τον ανέδειξε και τον κατέταξε στους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς του είδους αυτού ήταν το "Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι". Συνεργάστηκε με πολλά σπουδαία ονόματα της εποχής όπως το Βαγγέλη Περπινιάδη, το Στράτο Διονυσίου, το Μιχάλη Μενιδιάτη κ.ά. Στιχουργικά συνεργάστηκε με τους στιχουργούς Κώστα Βίρβο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Λευτέρη Παπαδόποουλο, Πυθαγόρα, Σώτια Τσώτου και με πολλούς άλλους.

Ο Απόστολος Καλδάρας πέθανε στις 8 Απριλίου 1990 και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου με παρουσία πολύ κόσμου και καλλιτεχνών.

Δισκογραφία 33 στροφών

  • 1969 - Εβίβα ρεμπέτες
  • 1971 - Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδά Απόστολο Καλδάρα
  • 1971 - Σήμερον
  • 1972 - Μικρά Ασία
  • 1973 - Βυζαντινός Εσπερινός
  • 1974 - Για ρεμπέτες και για φίλους
  • 1974 - Ροβινσώνες
  • 1975 - Σκόρπια φύλλα
  • 1976 - Τα σήμαντρα
  • 1977 - Τελευταία νύχτα
  • 1977 - Οι ξεριζωμένοι
  • 1978 - Τα ορθόδοξα
  • 1979 - Δέκα χρόνια τραγούδι
  • 1980 - 30 Χρόνια Καλδάρας
  • 1983 - 30 Χρόνια Καλδάρας Νο2
  • 1983 - Τα παράπονα μου
  • 1984 - Όταν μιλούν τα τέλια
  • 1984 - Οι μεγάλοι του ρεμπέτικου Νο15
  • 1990 - Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα
  • 1990 - Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι
  • 1990 - Τα κλασσικά του Απόστολου Καλδάρα
  • 1991 - Στον Απόστολο με αγάπη