Newsletter

ΟΤΑΝ......

ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ "ΑΡΘΡΑ" » ΟΤΑΝ......

  • Ο Τάσος Χαλκιάς
    Ο Τάσος Χαλκιάς
  • Η Ήπειρος
    Η Ήπειρος
  • Οι Χαλκιάδες
    Οι Χαλκιάδες

Όταν έχεις γεννηθεί σε μια περίοδο μετακατακτητική σε μια Οικογένεια που παρά τις δυσκολίες κράτησε την μουσική μας παράδοση.

Όταν ως παιδί πείθεις την Μητέρα σου να σου αγοράσει ένα παλιό Κλαρίνο με αντάλλαγμα έξι γίδια. (Σοβαρό κόστος για μια οικογένεια εκείνης της εποχής)

Όταν στα δώδεκα ζητάς από τους συγγενείς σου να πάρεις μαθήματα για να παίξεις κλαρίνο σε πανηγύρια γάμους και ταβέρνες, επειδή αυτό σου αρέσει αλλά και για να επιβιώσεις!

Όταν καλείσαι να υπεραπιστείς την πατρίδα σου και τραυματίζεσαι.

Όταν κατατάσσεσαι σε έναν στρατό με κίνδυνο της ζωής σου για την ελευθερία της πατρίδας σου.

Όταν σε πόλεμο έχεις οικογένεια και δύο παιδιά και από βομβαρδισμό καταστρέφεται το σπίτι σου και σκοτόνωνται μαζί η γυναίκα και τα δυο σου παιδιά.

Όταν παρ' όλα αυτά στέκεσαι όρθιος, δημιουργείς νέα οικογένεια και ξεκινάς μια περιοδεία στο άγνωστο της Αιγύπτου και της Αμερικής, ηχογραφώντας την Μουσική σου για να επιβιώσεις και να συνεχίσεις την παράδοση των προγόνων σου αλλά και την δική σου προσωπική επιθυμία να ακουστεί η Η Ελληνική μουσική παράδοση παντού.

Όταν οι κακουχίες οι αντιξοότητες της ζωής, ο αγώνας για επιβίωση και το πάθος για μουσική σε καταρρακώνουν και παθαίνεις έμφραγμα, αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζεις προσπαθώντας να ξεχάσεις τι σου συμβαίνει κοιτώντας μόνο μπροστά και προχωράς για ένα σκοπό.

Όταν μεγάλοι μουσικοί, συνθέτες, στιχουργοί, ποιητές, η Ακαδημία Αθηνών και διευθυντές ορχήστρας αναγνωρίζουν, χειροκροτούν και επαινούν αυτό που είσαι και αυτό που προσφέρεις, που όμως παρ' όλα αυτά δεν επαναπαύεσαι και απλά συνεχίζεις μετά από δεύτερο έμφραγμα φωνάζεις με πόνο ψυχής - ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ.

____________________________________________________________

 Τότε το ελάχιστο που θα ήθελες (μετά τον θάνατό σου) από μια υγιή κοινωνία είναι το αυτονόητο! Να αφιερώσει "η κοινωνία" λίγο χρόνο από τη ζωή της για να δει τι έβλεπε αυτός ο Άνθρωπος (Ο Τάσος Χαλκιάς)!

____________________________________________________________

Αξίζει να δούμε τι είναι αυτό που μετουσιώνει έναν Άθρωπο σε Θεό! 

Άποψή μας είναι ότι το Παρελθόν είναι συνώνυμο του Παραδείγματος! Γι' αυτό αν θέλουμε να οδηγήσουμε τα παιδιά μας σε ένα ασφαλέστερο Μέλλον, καλό είναι να παραδειγματιζόμαστε από αυτούς τους Ανθρώπους (όχι μόνον από τον Τάσο Χαλκιά) και να χτίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον και μαζί το μέλλον της Ελλάδας. Εμείς σίγουρα μπορούμε να απαλλαγούμε από τα προβλήματά μας αν συνειδητοποιήσουμε την δύναμη που μας άφησαν ως κληρονομιά οι πρόγονοί μας! 

Σκεφτείτε μόνο... ότι αυτοί που δανείστηκαν την κληρονομιά μας κατάφεραν να γίνουν η μπότα που πατά σήμερα στο κεφάλι μας!

Εμείς βέβαια ως Έλληνες δεν έχουμε μπότες!

Η Ευθύνη που μας φόρτωσε η Ιστορία μας είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!.

 _______________________________________________

 Υ.Γ.

 Εγώ θα έλεγα κάτι αντίστοιχο με αυτό που είπε ο Μπάρμπα Τάσος Χαλκιάς - Γι' αυτό που περνάμε δυστυχώς σήμερα δεν ευθύνεται η Ιστορία μας! Είναι γιατί την ξεχάσαμε!

 

Στέργος Χρούσης

---

Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης

Στην Ήπειρο εκεί που έζησε τα Παιδικά του χρόνια οΤάσος Χαλκιάς ήταν δύσκολα - Πολύ δύσκολα! Να τι γράφει Ν. Βρετάκος

            

«Κι’ οι μάνες τα άκοφτα γκρεμνά, σαν Παναγιές τα ανέβαιναν
με την ευχή στον ώμο τους κατά τον γιο πήγαιναν
και τις ανεμοτραμπάλιζε ο άνεμος φορτωμένες
κι’ έλυνε τα τσεμπέρια τους κι’ έπαιρνε τα μαλλιά τους
κι’ έδερνε τα φουστάνια τους και τις σπαθοκοπούσε
μ’ αυτές αντροπατάγανε ψηλά πέτρα την πέτρα
και ανηφόριζαν στην γραμμή ώσπου μες τα σύννεφα
χάνονταν ορθομέτωπες η μια πίσω στην άλλη.»

(Ν. Βρεττάκος)

 

Πηγή για το Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξάφνιασμα της Φύσης: opyrros.wordpress.com

 

Δείτε σχετικά άρθρα για τον Τάσο Χαλκιά: