Παρουσίαση του Βιβλίου
ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ "ΑΡΘΡΑ" » Παρουσίαση του Βιβλίου
Όλα όσα συνέβησαν στην παρουσίαση του βιβλίου της Α. Στεργίου, «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του θεού»
Δημοσιεύθηκε στις 11/11/2014
Μια αλησμόνητη βραδιά έζησαν όσοι παρέστησαν το βράδυ της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και για λίγο έφυγαν τα προσχήματα κι οι προσκεκλημένοι το έριξαν στο χορό με κορυφαίο τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Κρις Σπύρου, με αφορμή στην παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του θεού», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, που αναφέρεται και στα χρόνια που έζησε ο κορυφαίος Έλληνας κλαρινίστας, ως μετανάστης στις ΗΠΑ.
«Καθόμουν στο καφενείο του πατέρα μου στην Αμερική και τον έβλεπα να μιλά με τον Τάσο Χαλκιά και να κουβεντιάζουν πότε θα ξανάρθουν στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο καημός τους. Και ο Τάσος έβγαζε το κλαρίνο κι έπαιζε με το πιο μικρό κομμάτι του κλαρίνου στο αυτί στον πατέρα μου», είπε ο Κρις Σπύρου.
Ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, Ηπειρώτης στην καταγωγή, γεννημένος στην Καρδίτσα μίλησε για το πώς γνώρισε τον Τάσο Χαλκιά κι αναφέρθηκε στις μνήμες του στα 13 του χρόνια, αλλά και γενικότερα στη γνωριμία του με την οικογένεια Χαλκιά. Μίλησε για τους παππούδες από τη Λάκκα Σουλίου, που το 1910 ήταν μετανάστες στις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι το κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά και η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη ήταν εκείνη που συνόδευε τα γλέντια κι έφερνε πιο κοντά την Ελλάδα στην Αμερική. «Η μουσική μας κράτησε όλους τους Έλληνες. Η μουσική κι ο χορός», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σπύρου, ο οποίος, όπως είπε, έκανε 120 χιλιόμετρα για να μάθει κλαρίνο.
Για τους άπειρους μουσικούς τρόπους του κλαρίνου που ήξερε από τα γεννοφάσκιά του ο Τάσος Χαλκιάς, ο οποίος ήταν αυτοδίδακτος, μίλησε ο συγγραφέας διδακτικών βιβλίων Ανδρέας Ζεάκις- Γλυνιάς, καθηγητής Κλασικής κι Ευρωπαϊκής και διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής κι εντυπωσίασαν και τον ίδιο το Μπένυ Γκούντμαν, ο οποίος ήταν γνώστης του κλαρίνου και δημιουργός και στάθηκε αιτία για να παίξει μουσική σε χολιγουντιανή ταινία ο Τάσος Χαλκιάς.
Στο θέμα της ξενιτειάς, της Ελλάδας των δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, που είναι έξω από τα σύνορα και την εκπροσώπησε επάξια ο Τάσος Χαλκιάς, ο οποίος μεταλαμπάδευσε τα πανανθρώπινα μηνύματα αλλά και τη σύνδεση με την πατρίδα, αναφέρθηκε η συγγραφέας του βιβλίου Άννα Στεργίου, τονίζοντας την παρουσία του στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι απόδημοι υπάρχουν πολλοί και παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς μετανάστες είτε για εξωτερικούς και το θέμα μας αφορά γιατί έχουμε πάλι μετανάστες. «Οι μετανάστες όπου γης , είτε είναι πρώτης, είτε δεύτερης, είτε τρίτης γενιάς μεταλαμπαδεύουν το μήνυμα της Ελλάδας και του πολιτισμού μας. Συνδετικός κρίκος με τον ομφάλιο λώρο είναι ο χορός, η μουσική αλλά κι η γλώσσα, που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα για να μην τη χάσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για το κλαρίνο του Τάσου Χαλκιά εκφώνησε ο ραδιοφωνικός παραγωγός, στιχουργός κι ηθοποιός Γιάννης Τζουανόπουλος ενώ φλάουτο στην εκδήλωση έπαιξε η Ελλάδα Χαλκιά, εγγονή του Φώτη Χαλκιά, αδερφού του Τάσου Χαλκιά κι εξαίρετου ερμηνευτή. Από τις ξεχωριστές στιγμές της εκδήλωσης ήταν η μουσική που έπαιξε ο σολίστας του κλαρίνου Θανάσης Βασιλόπουλος, από τη γνωστή οικογένεια μουσικών, ο οποίος έδωσε τον καλύτερό του εαυτό μαζί με το Λάκη Χαλκιά ο οποίος μίλησε για τον πατέρα του, το βιβλίο και τον εκδοτικό οίκο Μιχάλη Σιδέρη και τραγούδησε για το κοινό. Σε βίντεο προβλήθηκαν κι αποσπάσματα από τη ζωή και τις συναυλίες του Τάσου Χαλκιά. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν κι ο τέως υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος.
Η επόμενη παρουσίαση του βιβλίου, που συνοδεύεται από cd του Τάσου Χαλκιά, μετά τον Ιανό και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 8.30 το βράδυ.
Δείτε σχετικά άρθρα για τον Τάσο Χαλκιά: