Newsletter

ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ » ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ

  • Λ. Χαλκιάς
    Λ. Χαλκιάς
  • Τ. Χαλκιάς
    Τ. Χαλκιάς
  • Λ. Χαλκιάς
    Λ. Χαλκιάς
  • Κ. Χαλκιάς
    Κ. Χαλκιάς
  • Χρ. Χαλκιάς
    Χρ. Χαλκιάς
  • Λ. Χαλκιάς
    Λ. Χαλκιάς
  • Χρόνης Χαλκιάς
    Χρόνης Χαλκιάς
  • Αϊδωνίδης
    Αϊδωνίδης
  • Μαρκόπουλος
    Μαρκόπουλος
  • ΤΟΚΑΣ
    ΤΟΚΑΣ
  • Θεοδωράκης
    Θεοδωράκης
  • Αγγελόπουλος
    Αγγελόπουλος
  • Μπέλλου
    Μπέλλου
  • Μπιθικώτσης
    Μπιθικώτσης
  • Παπαϊωάννου
    Παπαϊωάννου
  • Τσιτσάνης
    Τσιτσάνης
  • Ζαμπέτας
    Ζαμπέτας
  • Καλδάρας
    Καλδάρας

 ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ

 ΟΡΟΣΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ 2024

 

        Ο Λάκης Χαλκιάς γεννήθηκε στα Γιάννενα. Γιος του κλαρινετίστα Τάσου Χαλκιά.

 

        Ανήκει στην Τέταρτη γενιά της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ, που είναι η μεγαλύτερη μουσική οικογένεια στη χώρα μας. Ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από 7 ετών. Στα 16 του εργάζεται σαν επαγγελματίας στα 18 του ηχογραφεί στην Columbia τους πρώτους του δίσκους, των Θεόδωρου Δερβενιώτη - Κώστα Βίρβου.

 

  Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο, τζουρά,

 

        Από το 1960 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάι στη Σωτηρία Μπέλλου, το Στέλιο Καζαντζίδη,  Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Γιώργου Ζαμπέτα, Μανώλη Αγγελόπουλο, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου και άλλους.

 

 Την ίδια εποχή, τα καλοκαίρια παίρνει μέρος με το συγκρότημα της οικογένειας των ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ σε πανηγύρια, και γάμους και άλλες λαϊκές εκδηλώσεις. Εκτός από τον οικογενειακή κομπανία,  έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους δημοτικούς καλλιτέχνες όπως: Το Γιώργο Παπασιδέρη, Ο Δημήτρη Ζάχο, Χρόνη Αηδονίδη, Αλέκο Κιτσάκη, την Δόμνα Σαμίου κ.α. Επίσης ήταν μέλος του Συλλόγου προς διάδοση της ελληνικής μουσικής του μεγάλου διδασκάλου Σίμωνος Καρά.

 

        Το 1967, φεύγει για τις Η.Π.Α. και τον Καναδά μέχρι το 1971 ως Τραγουδιστής και μουσικός, όπου εργάζεται σε ελληνικά κέντρα διασκέδασης και μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τον Άντονι Κουήν για την τηλεόραση της πόλης του Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στην παρουσίαση του έργου: «ΖΟΡΜΠΑΣ» των Μίκη Θεοδωράκη - Νίκου Καζαντζάκη.

 

          Το 1971, επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να συνεργάζεται και να ηχογραφεί λαϊκά τραγούδια σε συνεργασία με τους: Χρήστο Νικολόπουλο, Αντώνη Κατινάρη, Γιάννη Καραμπεσίνη, και ξαφνικά αλλάζει συνεργασίες και το είδος της μουσικής μπαίνοντας στο χώρο της νεότερης (Έντεχνης) κατόπι υποδείξεως του Ιδιοκτήτου της ColumbiaΤάκη Λαμπρόπουλου με πρώτη συνεργασία με το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, με τον οποίο είχε και την πιο μακρόχρονη συνεργασία, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο δισκογραφικό έργο του συνθέτη, στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους συνθέτες και ποιητές, τον Μίκη Θεοδωράκη, Λουκιανό Κηλαϊδόνη -  Γιάννη Νεγρεπόντη, (ΤΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΑ), τον Χρήστο Λεοντή, Νίκος Μαμαγκάκης, Μάριος Τόκας, Γιώργος Κατσαρός.  κ.α. Ποιητές όπως: ο  Διονύσιος Σολωμός,  Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μιχάλης Κατσαρός, Νίκος Καζαντζάκης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Σκούρτης, Δημήτρης Ιατρόπουλος, Κώστας  Βίρβος κ.α. 

 

 Μερικά από τα  πιο σημαντικά έργα του συνθέτη Γιάνννη Μαρκόπουλου, που λαμβάνει μέρος όπως: «O ΣΤΡΑΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ» του Γιώργου Σεφέρη. «ΘΗΤΕΙΑ» Μ. Ελευθερίου, «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» Γιώργου Σκούρτη, «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ» Κώστα Βίρβου, «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ»,  Ποιητές: Μιχάλης Φακήνος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Κώστας Βίρβος.   

 

    Το 1977, θα κυκλοφορήσει σε δίσκο η σημαντικότερη δουλειά του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου «ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ», ποίηση  Διονυσίου Σολωμού. Στο έργο αυτό, οι ερμηνείες των Νίκου Ξυλούρη και Λάκη Χαλκιά καθώς και της Ειρήνης Παπά που παίρνει μέρος στους βασικούς ρόλους θα αφήσουν εποχή.

 

 Αρχές του 1978, ετοιμάζει τον πρώτο μεγάλο δίσκο με δημοτικά τραγούδια με τον τίτλο: «ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» στο δίσκο παίζουν όλη η οικογένεια των Χαλκιάδων όπως και στο αμέσως επόμενο με τον γενικό τίτλο: «ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» δυο δίσκοι που έμειναν ορόσημα για την εποχή τους.

 

 Αύγουστος 1979, ο Λάκης Χαλκιάς συμμετέχει στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ στο «Θέατρο Λυκαβηττού» με ένα τριήμερο αφιέρωμα στην καλλιτεχνική του μέχρι τότε πορεία και την Οικογένεια των Χαλκιάδων. Παίρνουν μέρος οι  7 Χαλκιάδες Τάσος, Κυριάκος, Λάμπρος, Χρόνης, Βαγγέλης, και Χρήστος Χαλκιάς. Τραγουδούν μαζί τους οι: ο Στέλιος Μπέλλος, η Μαρία Ρωμανού και ο Μπάμπης Αντωνίου. Οι σολίστες μουσικοί μεταξύ άλλων:  Φίλιππας Τσεπερούλης, Κλαρίνο Φλάουτο, Βύρων Καψάλης: Βιολί, Ροζίνα Χριστοπούλου, Φλάουτο, Σπύρος Λυβιεράτος, Κρουστά, Νίκος Σαμπαζιώτης Κιθάρα, Χρήστος Σούστης Μπάσο. Και άλλοι.     

 

Το Σεπτέμβριο  του 1980 – αρχίζουν την ηχογράφηση του δίσκου, Σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και μουσική του πρωτοεμφανιζόμενου νέου κύπριου συνθέτη Μάριου Τόκα, με τον γενικό τίτλο: «ΠΙΚΡΑΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ»,   Ο δίσκος κυκλοφόρησε την Άνοιξη του 1981.

 

Ο Λάκης Χαλκιάς συναντιέται καλλιτεχνικά, για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη το καλοκαίρι του ΄81 στην αξέχαστη μεγάλη περιοδεία του ΚΚΕ, στην Ήπειρο και Θεσσαλία συνοδεύοντας το Χαρίλαο Φλωράκη.

 

        Toν Σεπτέμβριο του 81, ο Χαλκιάς με το συγκρότημά του ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αυστραλία. Αποκορύφωση της περιοδείας αυτής στην Αυστραλία είναι στο Sydney , με την συναυλία που έδωσε στο κατάμεστο  περίφημο  θέατρο «ΟΠΕΡΑ ΧΑΟΥΖ».

 

 Τον Οκτώβριο του 1981, ο Λάκης είναι κοντά στο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Β΄ περιφέρεια Αθηνών και οργανώνουν μετά τις ομιλίες του Μίκη και μικρές συναυλίες.

 

       Τον Ιούνιο του 1982,  η Πανελλήνια  Πολιτιστική κίνηση (Π.Α.Π.Ο.Κ.) οργανώνει μια περιοδεία συναυλιών του Μίκη Θεοδωράκη, στην Βόρεια Ελλάδα που συμμετέχει μαζί με άλλους καλλιτέχνες όπως: η Μαρία Φαραντούρη, ο Αντώνης Καλογιάννης και ο Λάκης Χαλκιάς.

 

       Αύγουστος 1982, στο «ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ» (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ) ο Λάκης Χαλκιάς παρουσιάζει την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ γιορτάζοντας τα «125 ΧΡΟΝΙΑ» συνεχούς προσφοράς της οικογένειας στην Δημοτική Παραδοσιακή μας μουσική και όχι μόνο.

 

        Το 1984, δέχεται την πρόταση της Ασπασίας Παπαθανασίου να μελοποιήσει αποσπάσματα από την «ΙΛΙΑΔΑ» τ ου Ομήρου σε μετάφραση του Νίκου Καζαντζάκη- Γιάννη Κακριδή, για λογαριασμό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

 

 Τον ίδιο χρόνο, συνεργάζεται επίσης με τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη στο έργο: «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» του Ν. Καζαντζάκη που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο στο Ηράκλειο Κρήτης και στο «ΗΡΩΔΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» στα πλαίσια του (Φεστιβάλ Αθηνών).

 

       Στις 11 Απριλίου 1995, με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. το μουσικό έργο «2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»(Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα)έργο ζωής για τον Λάκη Χαλκιά παρουσιάζεται ολοκληρωμένο  στο «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ», όπου και ηχογραφείται ζωντανά. Στην παρουσίαση συμμετέχουν: Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ταλαγάνης, Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Ειρήνη Κονιδάρη, Τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς, Νένα Βενετσάνου, Νάντια Καραγιάννη Απαγγελία -Αφήγηση: Νόρα Κατσέλη, Κείμενα: Δημήτρης Ταλαγάνης, Σκηνικά Κουστούμια: Δημήτρης Ταλαγάνης, Γιάννης Μπαρδής, Δημήτρης Κούρος. Ο Λάκης Χαλκιάς έχει : την Καλλιτεχνική διεύθυνση, την Μουσική επιμέλεια, την Επιλογή του μουσικού υλικού του έργου, την Μουσική επεξεργασία, Ενορχηστρωτική επιμέλεια και διεύθυνση της 1ης και 2ης ενότητας, Τη Σύνθεση ορισμένων αρχαίων ύμνων και βυζαντινών, και Διασκευή, Ενορχήστρωση διεύθυνση ορχήστρας: Λάκης Χαλκιάς, Τάσος Διακογιώργης, Κώστας Παπαδόπουλος, Νίκος Τάτσης. Συμμετείχαν οι Χορωδίες: Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης Άγιος Νικήτας ο Νέος, Διεύθυνση: Γιάννης Παπαχρόνης. Χορωδία: «Εστία Εκκλησιαστικής Μουσικής» Διεύθυνση: Θεόδωρος Βασιλείου. Μικτή Χορωδία Μουσικής Σχολής Καρδίτσας, Διεύθυνση: Νίκος Ευθυμιάδης.  Οργάνωση – Παραγωγή: «Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Χαλκιάς» Οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ του έργου:

 

 Παναγιώτης Πυριοβολής, Χαράλαμπος Σπυρίδης, Γιάννης Παπαχρόνης, Ανδρέας Ζεάκης - Γλυνιάς, Τάσος Φωτόπουλος.     

 

 11 Ιανουαρίου 2000. Ο Λάκης Χαλκιάς σε πρώτη συνεργασία με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή ερμηνεύει το έργο του συνθέτη με τον τίτλο: «ΚΑΤΑΧΝΙΑ», με πρωτοβουλία και διοργάνωση της συναυλίας από την ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Τραγουδούν επίσης: Η Νένα Βενετσάνου, και ο Δώρος Δημοσθένους. Αφήγηση: Χρήστος  Τσάγκας.

 

         Στις 28 Μαΐου του 2002,  ο Λάκης Χαλκιάς  ζει μια από τις κορυφαίες στιγμές της καλλιτεχνικής του καριέρας, αφού το έργο ζωής για τον ίδιο, ¨2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ¨ (Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα), παρουσιάζεται στο ¨ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ¨. Συνεργάτες του στην παρουσίαση αυτή ήταν: Σκηνοθεσία: Μέμη Σπυράτου, Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς, Νένα Βενετσάνου, Μαρία Σουλτάτου. Απαγγελία – Αφήγηση: Νικήτας Τσακίρογλου, Κείμενα: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Χορωδίες: Βυζαντινή Σερρών, Πολυφωνική Δήμου Κηφισιάς, Όμιλος Ελληνικών Τεχνών και Παιδική Χορωδία.

 

 Στις 5 Ιουνίου του 2003, Το μουσικό έργο: ¨ 2500 Χρόνια Ελληνική Μουσική¨ με το Υπουργείου Πολιτισμού, και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Φορέα Ζυρίχης ¨ΑΚΡΟΘΕΑΜΑ¨, παρουσιάστηκε στη Ζυρίχη (Ελβετία) στο ¨TONHALLE  ZURICH”, Σκηνοθεσία: Μέμη Σπυράτου, Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς, Νένα Βενετσάνου, Αφήγηση – Απαγγελία: Νικήτας Τσακίρογλου, εκτός από τους Έλληνες καλλιτέχνες  συμμετείχαν, επίσης, και Ελβετοί συμπεριλαμβανομένου του μαέστρου διευθυντού: Pedro Cortina, της ορχήστρας :Camerata Cortinas Ζυρίχης και της Χορωδίας: KammerchorSt.GeorgKaltbrunn,

 

      Απρίλιος του 2005, κυκλοφορεί ο νέος διπλός δίσκος ακτίνας του καλλιτέχνη Με τίτλο: «36 Τραγούδια  της ΗΠΕΙΡΟΥ» με τον ΛΑΚΗ ΧΑΛΚΙΑ. 

 

        2007 Ιανουάριος, ο Λάκης Χαλκιάς μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα συναντάει για άλλη μια φορά τον  συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ παίρνοντας μέρος, στο τριήμερο αφιέρωμα των 50 χρόνων του συνθέτη και τραγουδώντας το έργο: «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση από τον κόσμο και από τους καλλιτέχνες.

 

Το Μάιο του 2013, παίρνει μέρος στη συναυλία που δίνει ο Γιάννης Μαρκόπουλος στη Λευκωσία καλεσμένος από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου Γ!

 

Το μήνα Οκτώβριο του 2013, παίρνει μέρος στη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με την ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" τίτλος της συναυλίας Μίκης Θεοδωράκης "Ταξίδια", Τραγουδούν ο Λάκης Χαλκιάς και ο Βασίλης Λέκκας στη συναυλία παίρνει μέρος και η Παραδοσιακή ορχήστρα του Χρήστου Τσιαμούλη, η εκδήλωση έγινε στο θέατρο "Δώρας Στράτου".  

 

Τον Οκτώβριο, ο Λάκης Χαλκιάς με τον Βασίλη Λέκκα συνεργάζονται με την λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" στον μουσικό χώρο "Ιανός" με ένα τριήμερο αφιέρωμα σε μελοποιημένα ποιήματα του Μίκη Θεοδωράκη, στον ποιητή της ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσο.

 

Στις 5 Δεκεμβρίου '13,  στο "ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΠΕΙΡΑΙΑ" με την ορχήστρα  "Μίκης Θεοδωράκης" παρουσιάζουν τα τραγούδια του Μίκη από το Θέατρο και τον κινηματογράφο. Ερμήνευσαν Ο Λάκης Χαλκιάς και η Φωτεινή Δάρα.  

 

  Το πρώτο δεκαήμερο του 2014, ακολουθεί άλλο ένα τριήμερο στον  χώρο "Ιανός"με ένα αφιέρωμα στον ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη τους καλλιτέχνες συνοδεύει η ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", τραγούδια που έγραψε ο συνθέτης όπως λέει ο ίδιος στο δελτίο τύπου …Τον καιρό της εξορίας στη Ζάτουνα. Στο αφιέρωμα αυτό ακούστηκαν τραγούδια από το έργο: "Μπαλάντες" που είχε να παιχτεί από το 1965 και ένα μέρος από τα "Τραγούδια της εξορίας". Τα τραγούδια ερμήνευσαν: ο Λάκης και η Νένα Βενετσάνου.

 

 Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου η συνεργασία συνεχίζεται με την ορχήστρα" Μίκης Θεοδωράκης" στο χώρο "Ιανός" με ένα τριήμερο αφιέρωμα με τραγούδια των Βασίλη  Τσιτσάνη και του Μίκη Θεοδωράκη" Δυο ξεχωριστοί όσο και διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι συναντώνται στην αποψινή συναυλία. Εκείνος του «πατριάρχη» του Ρεμπέτικου & Λαϊκού τραγουδιού  Βασίλη Τσιτσάνη (1915-1984) με εκείνον του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Μίκη Θεοδωράκη (γεν. 1925). Τα τραγούδια ερμήνευσαν: ο Λάκης Χαλκιάς και Σοφία Παπάζογλου.

 

    Τον ίδιο χρόνο στις 6 Ιουλίου, ο Χαλκιάς συμμετέχει μαζί με άλλους αξιόλογους τραγουδιστές στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον γενικό τίτλο : "Εντεύθεν" στο "Ωδείο Ηρώδου Αττικού".

 

         Ιανουάριος του 2015, ο καλλιτέχνης κυκλοφορεί από την εφημερίδα "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

 

 ένα CD με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση: των Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Μαν. Αναγνωστάκη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Νότης Περγιάλης, Δημήτρη Χριστοδούλου, Ερρίκου Θαλασσινού, Μίκη Θεοδωράκη,  και άλλων μεγάλων ποιητών, με τον γενικό τίτλο: "Ο Λάκης Χαλκιάς ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη".

 

10/09/ το 2017,   Λάκης Χαλκιάς ταξιδεύει με το συγκρότημά του στην Φινλανδία, στο Ελσίνκι το πρόγραμμα που παρουσιάζει είναι το «Ρεμπέτικο τραγούδι» τον συνοδεύει η τραγουδίστρια Μπέττυ Χαρλαύτη, η συναυλία έγινε στο κεντρικό θέατρο της πόλης SAVOYTEATTERT, HKI,όπου για μια φορά ακόμα ο καλλιτέχνης αποθεώθηκε από το θαυμάσιο κοινό που τραγούδησε μαζί του πολλά τραγούδια, αφού οι πιο πολλοί Φιλανδοί γνωρίζουν και την ελληνική γλώσσα και ξέρουν και πολλά ελληνικά τραγούδια.

 

Τον Ιούνιο του 2018, συνεργάζεται για το δίσκο με τον τίτλο: «ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ» με τον συνθέτη Μιχάλη Σταυρινουδάκη και ποίηση των ποιητών: Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Καββαδία και Μενέλαου Λουντέμη. Την επιμέλεια και την ενορχήστρωση του δίσκου έκανε ο γνωστός συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης. Ο δίσκος (CD) παρουσιάστηκε από την «HeavenMusic».

 

2 – 12 - 2018 – Ο Λάκης Χαλκιάς καλεσμένος από τον πρύτανη κ. Γιώργο Αντρειωμένο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρουσίασε το έργου «2500 χρόνια ελληνική μουσική»(Από τον Όμηρο μέχρι σήμερα) σε μια διάλεξη και παρουσίαση μερικών τραγουδιών στο με τους κορυφαίους κλασικούς κιθαρίστες Στέλιο Γκόλγκαρη και Βασίλη Μαστοράκη μαζί τους μίλησε για το έργο και το Λάκη Χαλκιά ο αείμνηστος φίλος στενός συνεργάτης και κουμπάρος του Λάκη, ο Ανδρέας –  Ζεάκης Γλυνιάς. Στο τέλος ο καλλιτέχνης τραγούδησε τραγούδια με όλους τους φοιτητές που τον καταχειροκρότησαν.  

 

Toν Απρίλιο του 2021, δουλεύουν με τον φίλο του συνθέτη Γιάννη Γιάρο μια νέα δισκογραφική δουλειά με τον τίτλο: «ΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ» σε στίχους του γνωστού ποιητή και συγγραφέα Ε. Ζάχου – Παπαζαχαρίου, συμμετέχουν στο δίσκο η Αργυρώ Καπαρού, ο Τάσος Γιαννούσης και η Δέσποινα Αποστολίδου

 

29/09/2021 ένα μήνα μετά το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, καλεσμένος από τον Δήμο Στροβόλου στη Λευκωσία και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) οργάνωσαν το πρώτο αφιέρωμα στο κορυφαίο συνθέτη, στο Δημοτικό θέατρο Στροβόλου ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα γιατί ακόμα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι ο μοναδικός αυτός συνθέτης που φώτισε με μελωδίες τα δύσκολα μονοπάτια της ζωής μας είχε φύγει δυστυχώς από κοντά μας. Μεγάλη και αλησμόνητη στιγμή, κανείς μας δεν πίστευε πως ο Μίκης όλων μας έφυγε.

 

Τον Αύγουστο στις 04- του 2022, ο Λάκης Χαλκιάς ταξιδεύει στην πατρίδα του την Ήπειρο και συγκεκριμένα για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατέρα του Τάσου Χαλκιά από το Δήμο Ζίτσας στο χωριό Γρανιτσοπούλα, ήτα μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή τη στιγμή που αφαίρεσαν με τον Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο την σημαία και φάνηκε η προτομή που την φιλοτέχνησε ο μεγάλος μας Έλληνας γλύπτης Θεόδωρος  Παπαγιάννης.(ο Λάκης Χαλκιάς γιόρτασε σιωπηρά, χωρίς να το πει σε κανέναν τα 60 χρόνια της τραγουδιστικής του θητείας).

 

Τον Μάρτιο στις 03/ 2023 ο Λάκης Χαλκιάς παρουσίασε ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα καλεσμένος από την Γ.Σ.Ε.Ε. αφιερωμένο στο 38ο συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας μαζί του η Σοφία Παπάζογλου και την Διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο Χρήστος Χαλκιάς.    

 

30/062023, ο Λάκης χαλκιάς συνεργάζεται  για άλλη μια φορά με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή στο φεστιβάλ «Θάλασσα» του Δήμου Δραπετσώνας & Κερατσινίου. Σε ένα αφιέρωμα για τα «60 χρόνια» της θητείας του συνθέτη στο ελληνικό τραγούδι. Ο τίτλος της συναυλίας «Που να χωρέσει τα’ όνειρο»

 

Τον ίδιο Χρόνο του 20223 τις 04 Αυγούστου ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην ήπειρο καλεσμένος από τον Δήμο Ζίτσας για να γίνει μια μεγάλη γιορτή στην πλατεία της Γρανιτσοπούλας αφιέρωμα στον αξέχαστο πατέρα του και κορυφαίο κλαρινίστα Τάσο Χαλκιά. Μαζί του ο γνωστότατος Έλληνας ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός και το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη και η Λευκοθέα Φιλιππίδη ο Γρηγόρης Βαλτινός εκτός των άλλων απήγγειλε και το ποίημα που έγραψε για τον πατέρα μου Τάσο Χαλκιά ο ποιητής της ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος.  

 

Ο Λάκης Χαλκιάς είναι μια ΠΟΛΥΕΔΡΙΚΗ ερμηνευτική προσωπικότητα, με σπάνιο μέταλλο και πλούσια εκφραστική γκάμα, που σέρνει μαζί της καταβολές αιώνων.

 

        Από το 1977, που άρχισε τις συναυλίες μέχρι σήμερα, έχει περιοδεύσει με το συγκρότημά του σε περισσότερες από 45 χώρες, όπου στις πιο πολλές από αυτές έχει ταξιδέψει επανειλημμένα.

 

        Μέχρι σήμερα έχει κάνει πάνω από 2.500 συναυλίες στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και τις έχουν παρακολουθήσει πάνω από 11.500.000 κόσμος.

 

 

¨Κέντρο Μουσικών Ερευνών Χαλκιάς